Een gezonde werkplek: makkelijker gezegd dan gedaan
21 januari 2021
Een gezonde thuiswerkplek begint bij een goede stoel.

“Werk thuis, tenzij het niet anders kan”, dat is al een tijdje de norm en zal ook nog even aangehouden worden. Een deel van de thuiswerkers ervaart het als prettig en wil na de coronacrisis ook thuis blijven werken. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, er moet namelijk met een aantal dingen rekening worden gehouden.
Neem contact met ons op
Een eigen werkplek thuis inrichten klinkt erg leuk, vind je niet? Maar dit doe je niet even zomaar. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met je lichamelijk gezondheid, kunnen er een aantal nare klachten ontstaan; stijve nek, rugpijn, pijnlijke schouders en hoofdpijn. Dit is op korte termijn, op lange termijn verhoogt het zelfs de kans op hart- en vaatziekten.
Een gezonde thuiswerkplek begint bij een goede stoel. De voeten moeten makkelijk op de grond kunnen rusten en de knieën zitten ter hoogte van de heupen. Stem de stoel- en tafelhoogte ook op elkaar af. Armen en schouders moeten in een ontspannen houding zitten, dit realiseer je door de ellebogen op (of net iets boven) tafelhoogte te plaatsen met behulp van armleggers.
Een ergotherapeut of een gespecialiseerde fysiotherapeut kan hierbij helpen door naar het totaalplaatje te kijken. Er wordt gekeken naar de werkzaamheden, werkdruk en werkomgeving (temperatuur, lichtinval etc.). Op basis van deze gegevens wordt een advies gegeven om de klachten te verminderen en te voorkomen.
Wij van Gezondheidscentrum Noord-Limburg kunnen een advies opstellen. Een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten komt langs voor een thuiswerkonderzoek en schrijft vervolgens een advies. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het creëren van een gezonde levensstijl. Het heeft diverse positieve uitwerkingen op de werknemers. Zo heeft een fitte werknemer meer energie, is gelukkiger en presteert daardoor beter. De werkvloer is daarom de perfecte plek om een gezonde levensstijl te stimuleren, door bijvoorbeeld een gezonde kantine te faciliteren. Het aanbod van een gezondere kantine bevat producten die kwalitatief hoogwaardige voedingsstoffen bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld producten met meer vezels en minder calorieën, vet, zout en suiker. Naast het gezonde aanbod, heeft de kantine ook een gezonde uitstraling. In een optimale situatie is het grootste deel van de producten een betere, gezonde keuze en het kleinste aandeel ongezond. De gezonde keuze wordt daardoor vanzelfsprekend. De gezonde producten liggen vooraan, makkelijk te pakken en stralen 'gezond en verleidelijk' uit. Door een paar kleinere aanpassingen te maken in de huidige kantine, zet je al een paar goede stappen in de goede richting: 1. Voeg een gezondere keuze toe aan het bestaande assortiment. Bijvoorbeeld mager broodbeleg (20+/30+ kaas, magere vleeswaren). 2. Bied meer broodsoorten aan. Een grotere variëteit verleidt tot een gevarieerd gebruik van verschillende producten. Gevarieerd eten draagt bij aan de inname van alle benodigde voedingsstoffen. Volkoren en bruine broodsoorten zijn de betere keuze. Zorg voor voldoende aanbod van groente en fruit. Niet alleen in de kantine, maar bijvoorbeeld ook op de vergadertafel. 4. Serveer minder gefrituurde snacks of kies zelfs voor een snackvrije dag. 5. Geef de menukaart een gezondere uitstraling: maak bijvoorbeeld aantrekkelijke omschrijvingen van gezonde gerechten. Een ‘meergranen triangel met huisgemaakte pesto, rucola en kaas’ klinkt aantrekkelijker dan een ‘broodje kaas’. BRON: www.ener-joy.nl

Iedereen zit wel eens niet lekker in zijn of haar vel. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor, maar een oplossing die voor bijna iedereen wel een beetje helpt: meer bewegen. Dat kan heel simpel zijn door bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje te wandelen of fietsen. Een sportschool of deelnemen aan een teamsport hoeft niet aan bod te komen. Ondanks dat je met tegenzin begint aan het sporten of meer bewegen, achteraf zal je lijf ervoor zorgen dat je jezelf blijer voelt. Dit komt aan de ene kant omdat het 'er weer op zit'. Sporten is voor veel mensen toch een doorn in het oog, dus wanneer het achter de rug is, voel je je gelukkiger en fitter. Ten tweede voel je jezelf blijer, omdat tijdens het bewegen gelukshormomen (endorifne en dopamine) vrijkomen in je hersenen. Door deze stofjes voel je je gelukkiger en ervaar je minder stress en dat is precies wat je wilt, toch? Meer beweging kan ook ontzettend goed helpen bij slecht slapen. Doordat je slecht slaapt, kan je ook knap ongelukkig voelen. Wanneer je wat meer op je beweging let, is de kans groter dat je beter slaapt. Niet alleen je hoofd, maar ook je lijf is dan aan het einde van de dag vermoeid, en klaar om te gaan slapen. Bovendien kun je door wat meer op je beweging te letten een conditie opbouwen, waardoor je je sowieso beter gaat voelen. Genoeg bewegen helpt niet alleen je mentale gezondheid, maar ook zeker je fysieke gezondheid. Het helpt je op een gezond gewicht te blijven. Te weinig beweging en overgewicht kunnen leiden tot forse gezondheidsklachten als diabetes, hart-en-vaatziekten en zelfs kanker. Het belangrijkste is een vorm van bewegen te vinden die bij je past, en waar je je goed bij voelt. Op die manier houd je het een stuk langer vol en beleef je er bovendien veel meer plezier aan, ook niet onbelangrijk! BRON: www.ggznieuws.nl

Op een coronabesmetting reageert iedereen anders. De een heeft er meer last van dan de ander. De meeste mensen blijven een paar dagen of een week thuis ziek. Bij de mensen die langer ziek zijn van de besmetting, duurt het verzuim gemiddeld 55 dagen. Dit aantal kan zelfs nog oplopen tot 200 dagen volgens de arbodienstverlener Arbo Unie. De langdurige zieken hebben hardnekkige kortademigheid- en vermoeidheidsklachten. De grootste zorg van de arbodienstverlener is echter het aantal mensen dat zich ziek meldt met psychische klachten als gevolg van de coronacrisis. "Mensen zijn somber gestemd over de situatie. De aangescherpte lockdown beperkt mensen nog meer in hun vrijetijdsbesteding en sociale activiteiten. Ook in de werkomgeving ontbreekt het velen al geruime tijd aan sociale contacten" , aldus Arbo Unie. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar komt het totale ziekteverzuim lager uit dan in dezelfde periode van vorig jaar. In september was er nog sprake van een piek, in oktober en november waren er juist een stuk minder ziekmeldingen. Nu in december lopen de cijfers weer wat op, maar het verzuim over de hele linie is het laatste kwartaal flink lager. Bron: www.nu.nl