Therapieën

Gezondheidscentrum Noord-Limburg heeft een uitgebreid aanbod an behandelingen en therapieën.
Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod. Klik op een therapie voor meer informatie.

Activering van het lichaam door zeer dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam te zetten.

Hiermee wordt, door middel van manipulatie van de naalden, de Qi (de levensenergie in het lichaam) geactiveerd, zodat de zelfgenezende werking van het lichaam gestimuleerd wordt. Klachten zullen verminderen en/of verdwijnen.

Doordat de naalden zo dun zijn gebeurt het inbrengen praktisch pijnloos. Sensaties zoals tintelingen, een zwaar gevoel of kriebelen zijn niet ongewoon, maar zelfs gewenst, omdat die aangeven dat de Qi aanwezig is en actief wordt.

Deze sensaties kunnen zich rond het acupunctuurpunt manifesteren, maar ook langs de meridianen (energiekanalen) waarop dit punt ligt.

Sommige mensen voelen sensaties op plekken die ver van het punt afliggen.

APS staat voor Actie Potentiaal Simulatie en is een vorm van pijnbestrijding. Het is een bijzondere vorm van Microcurrent Electrical Therapy (MET).

Het onderscheidt zich van andere vormen van elektrotherapie (zoals bijvoorbeeld TENS) doordat het gebruik maakt van gelijkstroom en door de zeer lage stroomsterkte.

Hoe werkt APS therapie: Door middel van plak-elektroden wordt er een prikkeling aangeboden aan het lichaam. Deze prikkeling is een nabootsing van de lichaamseigen zenuwimpuls, de Actie Potentiaal. Het lichaam herkent dit signaal als iets van zichzelf en wordt daardoor gestimuleerd om aan te sterken. De celcommunicatie zal verbeteren, de cellen maken meer energie aan, lichaamsprikkels en signalen worden goed doorgegeven, lichaamseigen pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen worden aangemaakt.

Andere voordelen: verlichting bij pijn, versnelde wondgenezing, afvoer van afvalstoffen, vermindering ontstekingen, beter bewegen.

Bioresonantie therapie brengt met behulp van frequenties, trillingen over waardoor het lichaam in balans kan komen.
Als je iets in water gooit, dan zie je trillingen ontstaan. Ieder watermolecuul neemt deze trillingsfrequenties over en geeft deze door. Aangezien wij (onze cellen) voor 70% uit water bestaan is te begrijpen wat bioresonantie kan doen in ons lichaam. 

Bioresonantie brengt energetisch die lichaamseigen frequenties over waardoor zelf genezende processen worden gestimuleerd. Op deze manier wordt het lichaam tot mee-resoneren gebracht waardoor blokkades en disbalans kunnen worden verholpen. De meting kan uitgevoerd worden op de persoon zelf, op zijn urine of zelfs op (ongeverfde) haren. Eerste meting duurt gemiddeld 1,5 uur. Tevens is het mogelijk voeding en allergietesten uit te voeren en supplementen te testen of deze geschikt voor je zijn.

Je kunt bioresonantie zowel diagnostisch dan wel therapeutisch inzetten.
Meetapparatuur: ‘Rayonex’ (PS-10 en Polar)

Bloesem therapie is een therapie die gebruik maakt van de trillingsenergie van de bloem, plant of boom.

Bloesem remedies worden vooral emotioneel ingezet en helpen vanuit de emotie/geest om het fysieke lichaam te genezen en te ondersteunen en hiermee de balans weer te herstellen.

De ziekte zelf wordt niet bevochten, maar de trilling wordt hersteld, waardoor het lichaam zichzelf weer kan genezen en in balans kan komen.

Bij Bowen therapie wordt een zachte, rollende beweging gemaakt over verschillende spieren en pezen.

Het is een niet manipulerende maar effectieve ‘hands-on’ therapie, gebaseerd op het principe dat het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen het deel waar de pijn of beperking zich bevindt. Zo wordt er een prikkel gegeven aan de fascie, die wordt door gegeven aan de hersenen en weer terug naar fascie. Door deze prikkeloverdracht wordt het lichaam in beweging gezet, het zelf herstellend mechanisme geactiveerd, om de gezonde balans weer terug te vinden.

Het zoekt hier altijd naar omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Bowen-therapie kan toegepast worden bij een groot aantal aandoeningen, zowel fysiek als mentaal, holistisch of klachtgericht, maar ook preventief of als “APK”. De Bowen-therapie is geschikt voor jong en oud en is ook goed in te zetten als voorbereiding op een nieuwe knie of heup en de revalidatie erna. De hersteltijd kan aanzienlijk worden verkort . Er is geen contra-indicatie bij deze therapie vorm bekend.

Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt. 

Cranio-sacraal-technieken zijn technieken om het cranio-sacrale vocht dat vanuit de hersenen naar het ruggenmerg wordt gepompt, beter te laten circuleren.

Dit zorgt voor een golfslag die in het hele lichaam voelbaar is. De therapie heeft een diep helende werking en het zorgt voor een betere prikkeloverdracht en de lichaamssignalen beter worden doorgegeven.

Energie banen in het lichaam raken soms totaal verstoord door een ongeval, heftige val of schok. Het lijkt of de linker en rechterzijde van het lichaam niet meer op elkaar afgestemd zijn. Ze voelen heel anders. In een dergelijke situatie kan het wenselijk zijn om de zogenaamde ‘vectoren in het lichaam’ uit te balanceren, waardoor de afstemming tussen linker- en rechterhersenhelft wordt hersteld. Wat tevens een positief effect heeft op het concentratievermogen.

De diëtetiek helpt je bij voeding en gezondheid.

Een goed voedingsadvies zorgt ervoor dat je je beter voelt en/of dat je behandeling beter aanslaat.

Kan helpen bij overvoeding, ondervoeding, voedingsintolerantie en voedselallergieën.

Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren, huid en botvlies effectief en snel kunnen ontspannen.

Dry-needling Is gericht op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten.

EMDR is een snelle en effectieve methode om de spanning rond traumatische gebeurtenissen te verminderen o.a. door middel van oogbeweging en aandacht op ogen en oren. Daar waar trauma vaak het eerst binnenkomt in ons lichaam.

Hierdoor komt de cliënt los van de ongewenste emoties en de automatische reactie die de herinnering oproept. Dit geeft ruimte en nieuwe inzichten. Oude, hinderende patronen worden losgelaten. Gevolg is een effectieve manier van communiceren en handelen.

Het is voor de cliënt goed merkbaar waar de spanning in het oog zit. Ook de verbetering is direct voelbaar.

Sommige patiënten ervaren  dat het ook invloed heeft op minder vervorming van beeld.

EMDR heeft positieve invloed op de interactie tussen de linker en de rechter hersenhelft.

Een oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie voor het behandelen van klachten aan spieren en gewrichten. Het doel kan zijn het verbeteren van beweeglijkheid en bestrijden van pijn.

Beoogt de patiënt zich (meer) bewust te laten zijn van en beter om te gaan met het eigen lichamelijk gevoel en inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen lichamelijk gevoel en gevoelsleven.

Andere doelstellingen omvatten het beter leren omgaan met pijn en doorbreken van de vicieuze cirkel die vaak optreedt bij stress-gerelateerde pijn.

Energie banen in het lichaam raken soms totaal verstoord door een ongeval, heftige val of schok. Het lijkt of de linker en rechterzijde van het lichaam niet meer op elkaar afgestemd zijn. Ze voelen heel anders.

Met het uitbalanceren van vectoren, dit zijn energetische banen (geen meridianen) kan de verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft  weer op elkaar worden afgestemd. Dit heeft tevens een positief effect op het concentratievermogen.

Therapie die gebruik maakt van hypnose. Hypnose is een toestand waarin je bewustzijn is veranderd. Je voelt je rustiger, meer gefocust en met een sterke, naar binnen gerichte concentratie. Je hersengolven functioneren dan in de zogenaamde theta of delta staat. Het lijkt op een toestand die tussen waken en slapen in ligt. In principe is hypnose dus een natuurlijk verschijnsel.

Onder hypnose krijg je gemakkelijk toegang tot informatie over je onderbewuste, die normaal gezien diep in je onderbewuste ligt opgeslagen. En dit zijn al jouw ervaringen, herinneringen en emoties vanaf je vroegste jeugd.

Ook de negatieve onbewuste gewoontes, automatismen, patronen en overtuigingen. Zij kunnen niet alleen sociaal-emotionele problemen veroorzaken, maar ook medische.

De methode Ismakogie is een houding- en bewegingsleer.

Via een kettingreactie in de spieren verlopen alle bewegingen door het héle lichaam van de voeten tot de kruin, in overeenstemming met de ademhaling.

Wat kan Ismakogie bewerkstelligen?
Door de Ismakogie wordt de houding duurzaam verbeterd. Het concentratievermogen ontwikkelt zich omdat we meedenken en meevoelen. Door geconcentreerd te oefenen, trainen we de geest.
Als we ons lichaam fysiologisch op de juiste manier gebruiken, is de invloed daarvan optimaal.

De Ismakogie is een methode die zich bezig houdt met het langzaam opbouwen van spanningen in de spieren en het even zo langzaam weer loslaten ervan. Met zachte, langzame, kleine bewegingen beginnen we met het zogenaamde spel van de spieren. We volgen heel bewust de actie in onze spieren.

Op deze manier kunnen we zelfs het betasten van de bewegende spieren ook psychisch begrijpen. De diepere betekenis van deze inspanningen is het verscherpen van alle zintuigen en functies van de organen. Door de mogelijkheid van mentale sturing van de bewegingen kunnen we een aanmerkelijke verbetering van ons waarnemingsvermogen bewerkstelligen. Door de invloed op de verschillende pompmechanismen, zoals bloedvaten, lymfebanen en tussenwervelschijven, worden we vitaler.

“Ayurveda” is afgeleid uit het Sanskriet en betekend “leven” en “wijsheid”. Kortom: Ayurveda wil zeggen “levens-wijsheid”. Ayurveda is een ingewikkelde medische stelling, die al langer dan 5000 jaar in India en Sri Lanka in gebruik is.

De methodes waarmee kennis van kruiden, voedsel, aroma’s, mineralen, yoga, mantra’s en levens-stijlen worden ingezet zijn fascinerend en veelzijdig.

De Ayurveda traditie bestaat uit vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde, d.w.z. de AARDE. Elk element gaat gepaard met bepaalde principes die in het menselijk lichaam een uniek patroon vormen, ofwel dosha genoemd. Men onderscheidt drie fundamentele dosha types. Elk individu wordt, in vergelijking met anderen, beïnvloedt door specifieke factoren, afhankelijk van hun natuurlijk gestel. Ayurveda onderscheidt die verschillende elementen in drie verschillende dosha’s.


Het principe, dat inhoudt dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die waaraan de zieke lijdt. Het gelijksoortigheidsbeginsel.

Met klassieke homeopathie wordt de homeopathie bedoeld, zoals deze oorspronkelijk door Hahnemann ontwikkeld is. Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze en spreekt het herstelvermogen van het lichaam aan. Op die manier kan de oorzaak van ziekte en klachten worden aangepakt en wordt langdurige genezing bevorderd.

Bij klassieke homeopathie schrijft de homeopaat een geneesmiddel voor dat zowel gekozen is op uw klacht of ziekte als ook dat het passend is bij u als persoon. Het verschil met ‘klinische homeopathie’ is dat daar vooral geneesmiddelen worden voorgeschreven op basis van alleen de klachten.

Medical Taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. De tape wordt op de huid aangebracht en is gebaseerd op de grondbeginselen van de kinesiologie. Uitgangspunt bij Medical Taping is onder andere dat lichaamsbeweging en spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.

Medical Taping stimuleert het zelf genezend vermogen en wordt ingezet bij veel verschillende soorten klachten enaandoeningen. Zoals klachten aan gewrichten, spieren, ontstekingen, vloeistofstuwing, houding, pijn, hooikoorts, sportblessures, correctie van de houding, reductie van zwelling, pijnvermindering en verbetering huidconditie bij littekens.

Informeer naar de mogelijkheden bij onze behandelaars.

 

Mindfulness leert je om bewust omgaan met stress en spanning. Je komt nadrukkelijker ‘aan het stuur te zitten’ van je eigen denkgeest en je emoties. Ze gaan minder met je aan de haal. Mindfulness brengt daarnaast ook meer en intenser genieten. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker. en met volledige aandacht te leven en in het moment aanwezig te zijn.

Je wordt je bewust van de patronen van denken en doen die stress veroorzaken.

Tijdens een mindfulness training leer je bewust te worden van de patronen van denken en doen die stress veroorzaken. Je piekert minder, het vergroot je concentratievermogen en het verbetert je nachtrust. 

 

Omvat een heel spectrum aan alternatieve geneeswijzen met een holistische benadering, waarbij patiënten behandeld worden op een wijze die een bepaalde notie van ‘natuurlijkheid’ inhoudt.

De behandeling richt zich niet op de ziekte of het zieke orgaan, maar op het creëren van omstandigheden waarbij het lichaam zichzelf kan herstellen.

Is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering.

Er wordt heel praktisch gekeken naar gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leiden en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkhedenlaten denken en welke ons remmen of tegenhouden.

NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken ‘hoe’ jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen.

Hoe reageer jij op dat wat je waarneemt en hoe zou dat effectiever of anders kunnen doen?

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het inzetten van natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, enzymen, lichaamseigen stoffen ter bevordering en ondersteuning van de balans van de biochemische processen in de cellen.

Met osteo acupunctuur kunnen uiteenlopende sportletsels en andere letsels aan het musco-skeletaire systeem behandeld worden

Osteo acupunctuur is de combinatie van acupunctuur en manuele technieken waarmee we spieren en gewrichten kunnen losmaken en pijn een halt toe roepen.

Het is een samenspel van de traditionele Chinese acupunctuur en manipulaties / mobilisaties uit de Tuina en fysiotherapie, gestoeld op anatomische kennis.

Een therapie waarbij met behulp van het vermogen tot helder zien, horen, weten, voelen, ruiken of proeven, verstoringen en blokkades in het energiesysteem van zijn cliënt kan waarnemen en duiden.

is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qi-gongoefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een qi-gongoefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt geacht de stroming van qi (levensenergie) in het lichaam positief te beïnvloeden. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van qi te hebben. De qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de qi-gongoefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Het via de handen behandelen met levensenergie.

De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters rei (‘geest’ of ‘ziel’) en ki (‘energie’ of ‘levenskracht’).

Een andere, populaire Westerse vertaling van Reiki is “universele levensenergie”, of simpelweg “het leven”, “de wereld”. Bij het toepassen van Reiki, worden lichaam, ziel en geest, wanneer het aankomt op ziekte en genezing, als een geheel gezien.

Is een traditionele, oosterse drukpuntmassage.

Bij Shiatsu worden de duimen, handpalmen, en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.

Essentiële pijlers van een gezonde basis.

  • Voeding en drinken
  • Beweging en rust
  • Slaap en herstel (regeneratie)
  • Ritmes en bioritmes
  • Energie
  • Stress en ontspanning (relaxatie)
  • Omgeving
  • Psychisch of mentaal welzijn, gedrag en emoties
  • Sociale bezigheden en ondersteunende relaties
  • Levensdoel(en), spiritualiteit, zingeving en passie